העולם לא מפסיק להתפתח ומשחר האנושות אנשים העלו רעיונות והמציאו המצאות שונות ומשונות. בחלק מההמצאות אנו משתמשים עד היום וחלק עברו גלגולים, חלק אנו מכירים רק מסיפורים ומשתמשים בהמצאות דומות להן שנוצרו בהשראת או אפילו נגנבו מהממציא המקורי. דברים אלו קרו במהלך השנים עקב היעדר זכויות יוצרים. כיום ישנה מדיניות של רישום פטנטים אשר בראש ובראשונה מסייעת למי שהמציע משהו חדש להגן את הקניין הרוחני שלו. רוצים לדעת כמה עולה פטנט ומה התהליך לרישומו? המשיכו לקרוא.
מהו פטנט?
פטנט הוא סוג של קניין או נכס, השייך לקטגוריית הקניין הרוחני, בקשר להמצאות חדשניות. פטנט מעניק לבעליו זכות למנוע מאחרים להשתמש בהמצאה המוגנת למשך תקופת ההגנה הקצובה בדין, שהינה בדרך כלל עשרים שנה. פטנט ניתן על המצאות שעניינן מוצרים או תהליכי ייצור המשמשים בתעשייה. הוא מקומי ומוגבל למדינה שהעניקה אותו. במדיה ותרצו להגיש פטנט גם במדינו תאחרו תצטרכו להגיש בקשה נפרדת לכל מדינה ומדינה. בישראל כאשר מעוניינים לרשום פטנט צריך לפנות לרשות הפטנטים אשר היא היחידה המורשית ברישום פטנט.
מהו התהליך לרישום פטנט ועלות השלבים בו?
תהליך רישום פטנט אינו קצר ואינו זול, אך אם חשוב לשם לשמור על זכויות היוצרים והקניין הרוחני – מומלץ לפעול בדרך זו.
שלב א – חיפוש ידע קודם
שלב זה נועד כדי לוודא שמה שהמצאתם לא נעשה והתגלה כבר לפני כן וכדי שעורך הפטנט יוכל להגדיר את ההמצאה. בשלב זה מומלץ להשתמש בשירותיו של מידען שיעזור במציאות מידען לגבי המצאות כאלו אם היו ומידע שיתרום להגדרת ההמצאה. עלות השירות בשלב זה תהיה בין 1500 ל – 2000 שקלים.
שלב ב – עריכת בקשה לפטנט בישראל
בשלב זה מנסחים את בקשת הפטנט לרשות הפטנטים בישראל לפי הוראות התקנות הבינלאומיות. מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך פטנטים כדי להגיש את הבקשה. ניסוח בקשת פטנט עולה בין 20 אלף ל – 40 אלף שקלים ולזה צריך להוסיף עלויות של אגרות שנע בין 4000 ל- 9000 שקלים.
שלב ג – הגשת פטנט בחו"ל
באם רוצים שהפטנט יוכר באופן בין לאומי יש לפנות להגיש באמצעות עורך פטנטים בקשה במדינות אחרות שבהן נרצה לרשום גם את הפטנט. עלות שלב זה הינה בין 2000 ל – 4000 דולרים לכל מדינה.
שלב ד – בחינת הבקשה
שלב זה הוא בעצם מענה לדוחות הבחינה המתקבלים מכל מדינה שבה הוגשה בקשה לרישום פטנט והעלות בשלב זה יכולה להגיע עד 5000 דולרים. לסיכום, תהליך רישום הפטנט הינו תהליך ארוך, לא פשוט ויקר. חשוב להתייחס לתהליך בכובד ראש על מנת שלא לבזבז את הכסף וכדאי לוודא שההמצאה שברשותכם לא הומצאה ונרשמה כבר על ידי אחרים.